Monster dividend van OCI met ex-dividend datum 28 oktober 2024


OCI NV
zal op 28 oktober 2024 ex-dividend gaan voor een enorm extra dividend van €14,50 per aandeel. Op de huidige beurskoers geeft dat een dividendrendement van bijna 57%.
De extra (eenmalige) uitkering van OCI was eerder al aangekondigd en heeft verband met de verkoop van Iowa Fertilizer Company LLC aan Koch AG & Energy Solutions en de verkoop van OCI's aandelen in Fertiglobe aan Abu Dhabi National Oil Company. De ex-dividend datum is 28 oktober 2024 voor OCI, dat €10 en €4,50 zal uitkeren, waarvan de eerste €4,50 eerder al was aangekondigd (zie onderaan dit artikel).

De uitbetaling dit buitengewone extra dividend van in totaal $3,4 miljard vindt naar verwachting plaats op 14 november 2024, tenzij er bezwaar komt van schuldeisers vóór 23 oktober 2024. De uitkering zal plaatsvinden als een terugbetaling van kapitaal of, naar keuze van de aandeelhouder, als een betaling uit de winstreserve, waarop de Nederlandse dividendbelasting van toepassing is. Aandeelhouders die geen keuze maken, nemen deel aan de kapitaalterugbetaling. Het kiezen van één optie sluit de andere uit.


De verwachte cumulatieve opbrengst van ongeveer $11,6 miljard uit de recente verkopen van OCI biedt het bedrijf flexibiliteit om haar kapitaalallocatieprioriteiten na te komen, zoals schuldaflossing en het teruggeven van kapitaal aan aandeelhouders. Verdere buitengewone dividenduitkeringen worden later gecommuniceerd.

OCI staat al jaren bekend om de vele hoge dividenden die zijn uitgekeerd aan beleggers. In 2024 werd nog een dividend van €4,50 bruto aangekondigd, dat deel uitmaakt van de in totaal €14,50 die volgende maand zal worden uitgekeerd. Uiteindelijk komt er dus nog €10 extra per aandeel bij. In 2023 betaalde OCI een slotdividend van €3,50 en een interim dividend van €0,85.

OCI NV is een producent en distributeur van op aardgas gebaseerde meststoffen en industriële chemicaliën. Het portfolio van stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën omvat waterhoudende ammoniak in vloeibare en gasvormige vorm, korrelig ureum, ureumammoniumnitraat, calciumammoniumnitraat, methanol en melamine. OCI levert aan onder meer agrarische en industriële klanten en exploiteert productielocaties in Nederland, de Verenigde Staten, Egypte en Algerije. Het distributienetwerk van het bedrijf omvat Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. OCI is voornemens om in 2022 voor het eerst een dividend uit te keren aan beleggers.