ASML kondigt laatste kwartaaldividend voor 2024 aan

Aandeelhouders ASML ontvangen ook in het vierde kwartaal van 2024 een klein dividend van €1,52 per aandeel. Het dividendrendement van de Nederlandse technologiereus blijft ook na de recente koerdaling minder dan 1%.

ASML Holding, dat de laatste weken een enorme draai om de oren kreeg op de beurs na het vroegtijdig uitlekken van (slechte) kwartaalcijfers zal voor de tweede keer op rij een kwartaal dividend van €1,52 bruto per aandeel uitkeren. Over 2023 verhoogde ASML het dividend met ruim 5%, wat eigenlijk heel weinig is voor een aandeel met een dividendrendement van minder dan 1%.

lange termijn grafiek ASML
Het aandeel ASML daalde recent heel hard
(klik op grafiek voor groter)

Ook nu blijft het kwartaal dividend voorlopig ongewijzigd op €1,52 per aandeel. Na aftrek van 15% dividendbelasting blijft daar netto €1,292 per aandeel van over wat uitgekeerd wordt op 7 november 2024. De ex-dividend datum voor het volgende dividend van ASML is 29 oktober 2024.

Bij een beurskoers van €665 is het dividendrendement van ASML bruto 0,9%. Het aandeel staat in 2024 na de recente koersdreun nu op 2,3% verlies, wat het bedrijf een beurswaarde geeft van €165 miljard.

ASML dividendverhoging per jaar
De dividendgroei van ASML is sinds 2023 minder sterk
(klik op tabel voor grotere versie)

In 2022 begon ASML met het uitkeren van een kwartaaldividend, ofwel vier uitkeringen per jaar. Het halfgeleiderbedrijf uit Nederland heeft een zeer sterk track record op het gebied van dividend met een uitkering die al jarenlang verder wordt verhoogd. Ook de komende jaren kunnen beleggers in ASML rekenen op hogere dividenden, zo liet ASML jaren geleden al weten.

ASML Holding N.V. is een fabrikant van apparatuur voor het maken van chips. Het bedrijf houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie, marketing, verkoop en service van halfgeleiderapparatuursystemen, bestaande uit lithografiesystemen. De belangrijkste activiteiten van het bedrijf zijn in Nederland, de Verenigde Staten en Azië. ASML is een multinational met hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland en wordt verhandeld op Euronext Amsterdam en NASDAQ in de Verenigde Staten. ASML betaalde in 2007 voor het eerst een dividend, en keert jaarlijks een regulier dividend uit sinds 2008. In 2019 werd een jaarlijks dividend omgezet in een halfjaarlijkse uitkering door het bedrijf.